image
image
trg
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

 

Područje poznaje naseljenost još od vremena antike i bizantskog doba. Tada su već postojale sagrađene crkve i kršćanske zajednice. U srednjem vijeku područje se nazivalo sv. Kvirinu prema crkvi podignutoj njemu u čast. Tamo je postojala utvrda i crkva. Zbog čestih ratova i bolesti to je naselje opustjelo u XV. st. Nakon što je kuga poharala i opustošila čitavu Istru 1630. godine, područje župe je iznova naseljeno odlukom mletačkih vlasti hrvatskim obiteljima iz Dalmacije koji su bježali pred Turcima.

Čitavo područje današnje župe Juršići bilo je u sastavu zborne vodnjanske župe. Na prijelazu XVI-XVII. st. ta vodnjanska kapelanija smatrana je gotovo samostalnom župom (1668. god. biskup Corniani) zbog nebrige kaptola. Do 1879. godine naslovnik te kapelanije bio je sv. Kvirin, a nakon gradnje nove današnje župne crkve u Juršićima zaštitnik postaje sv. Franjo Asiški. Župa je osnovana 1950. godine (biskup Nežić). Župna crkva sagrađena je 1874. god. i posvećena 1875. god. (biskup Dobrila). Zvonik je u sklopu crkve visok 18 metara s dva zvona. Nadmorska visina je 230 metara. Župa je u sastavu vodnjanskog dekanata Porečke i Pulske biskupije. Graniči za župama: Svetvinčenat na sjeveru, Vodnjan na jugu, Bale na zapadu i Filipana na istoku.

 

Crkve na području župe:
1. Sv. Franjo Asiški, sagrađena 1874. godine
2. Sv. Kvirin, biskup i mučenik, nanovo sagrađena u XVI. st.

 

Naselja (17): JURŠIĆI, Bankovići, Bonašini, Brščići, Butkovići, Cirka, Cukrići, Dokići, Gilešići, Klarići, Mandelići, Muškovići, Orlići, Pačići, Paradiž, Sveti Kirin, Škicini.

Najave

26. 5. Bdijenje u Svetvinčentu
          u 20 sati

4. 6. Zavjetna misa u čast bl. M.B.
          u 11 sati

Kap za dobar dan

Zrno Riječi

Prijava

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.